Siirry suoraan sisältöön

Qigong

Health qigong vahvistaa fyysistä tasapainoa ja henkistä hyvinvointia.

Terveyttä ja elinvoimaa

Terveysvaikutteinen qigong on perinteinen kiinalainen terveysliikuntalaji. Lajin säännöllinen harjoittelu parantaa fyysistä lihasvoimaa, kestävyyttä, hapenottokykyä ja nivelten liikkuvuutta. Harjoitukset lisäävät myös elinvoimaa sekä rauhoittavat mieltä ja auttavat keskittymään tähän hetkeen. Qigong-liikesarjat eivät nosta sykettä, mutta harjoittelun ja osaamisen edistyessä hiki nousee pintaan ja sekä kädet että jalat lämpenevät. Liikkeiden toistolla manipuloidaan kiinalaisen lääketieteellisen perinteen mukaisia meridiaaneja, eli akupisteitä. Terveyttä edistävä vaikutus on saavutettavissa, vaikka kaikkia liikkeitä ei pystyisi tekemään aivan mallin mukaisesti.

Qigong-tunnit Helsingin Wushussa

Seuramme qigong-tunneilla harjoitellaan useita erilaisia liikesarjoja. Nämä sarjat vuorottelevat kausittain harjoituskalenterissamme ja alkeiskursseillamme, viimeisin kurssitarjonta löytyy kokonaisuudessaan päivittyvästä harjoitusaikataulustamme.

Ba Duan Jin

8 liikettä

Ba Duan Jin -liikkeet harjoittavat kehon ja mielen tasapainoa.

Ba Duan Jin on helppo, mutta tehokas ja elegantti qigong-liikesarja. Liikkeet tehdään seisten, eikä sarja sisällä potkuja tai hyvin matalia liikkeitä. Sarja tehdään rauhallisesti, vaikka liikkeiden tempo vaihtelee. Hyvä, oikeanlainen nopean ja rauhallisen liikkeen vaihtelu harjoittaa kehon ja mielen yin yang -tasapainoa.

Ba Duan Jin sopii kaikenikäisille ja -kuntoisille. Fyysistä haastavuutta voi lisätä harjoittelun myötä, esimerkiksi menemällä matalampiin asentoihin ja taivuttamalla pidemmälle. Harjoittelu alkaa kuitenkin jokaisen yksilöllisestä lähtötasosta.

Ma Wang Dui

12 liikettä

Ma Wang Dui -sarjan liikkeet parantavat keskivartalon lihaskuntoa ja notkeutta.

Ma Wang Dui -liikesarjan ovat kehittäneet nykyiseen muotoonsa Shanghain liikuntatieteiden yliopiston asiantuntijat. Liikkeet perustuvat Han-dynastian aikaisesta haudasta löydettyyn käärinliinaan, jossa on kuvattu 36 liikettä meridiaanien aktivoimiseen.

Ma Wang Dui  -liikkeet ovat helppoja oppia, mutta oikein tehtyinä hyvin tehokkaita. Fyysisesti sarjan harjoittaminen parantaa keskivartalon lihaskuntoa ja notkeutta. Sarja koostuu yksinkertaisista ja pehmeistä liikkeistä, joiden toistaminen lisää niiden tehoa. Liikkeiden harjoittaminen sopii kaikenikäisille ja -kuntoisille harrastajille.

Liikesarjassa aktivoidaan kaikkia keskeisiä akupisteitä, kuten keuhko-, paksusuoli-, vatsa-, perna-, sydän-, virtsarakko-, munuais-, sydänpussi-, kolmoislämmitin-, ja sappimeridiaaneja. Nämä pisteet vaikuttavat muun muassa hengitykseen, verenkiertoon ja aineenvaihduntaan. Lisäksi niiden aktivoiminen edistää mielen hyvinvointia esimerkiksi vähentämällä surullisuutta ja hermostuneisuutta sekä parantaen keskittymiskykyä ja virkeyttä.

Da Wu – "Suuri tanssi"

8 liikettä

Tanssillisen Da Wu -liikesarjan pehmeät liikkeet notkistavat niveliä ja parantavat liikkuvuutta.

Da Wu -harjoittelussa hymy on kasvoilla. Liikesarja voi tanssillisen luonteensa vuoksi ensikatseella tuntua hyvin kepeältä, jopa naiselliselta, mutta liikkeet ovat tehokkaita ja haastavat harjaantuneemmankin kuntoilijan.

Fyysistä haastavuutta Da Wu -sarjaan saadaan liikkeitä toistamalla. Sarjan liikkeet on helppo oppia ja kuten muissakin qigong-sarjoissa, terveydelliset vaikutukset ja kunnon koheneminen lisääntyvät harjoittelun myötä. Sarja sopii kaikenikäisille ja -kuntoisille.

Yi Jin Jing

12 liikettä

Yi Jin Jing -liikesarja tunnetaan Shaolin-temppelin munkkien liikkuvuutta, notkeutta ja tasapainoa kehittävänä harjoituksena.

Yi Jin Jing -sarjan liikkeissä korostuvat lihasten ja nivelten kiertoliikkeet sekä lihasten taivuttaminen ja venyttäminen. Liikkeiden tavoitteena on yhdessä oikein rytmitetyn hengityksen kanssa vaikuttaa selkärangan ja selän liikkuvuuteen sekä edistää kehon hallintaa. Yi Jin Jingin säännöllinen harjoittaminen parantaa liikkuvuutta, notkeutta ja tasapainoa sekä sydämen, verisuonten ja ruoansulatus- ja hengityselinten toimintaa.

Yi Jin Jing -harjoittelusta hyötyvät erityisesti ikääntyvät, mutta sarja sopii kaikenikäisille ja -kuntoisille ihmisille. Istumatyöläinen saa Yi Jin Jing -harjoituksilla esimerkiksi niskan, hartiat ja koko selän vetreäksi. Sarjan oppiminen on helppoa ja osaaminen kehittyy harjoittelun myötä jokaisen harrastajan yksilöllisen lähtötason pohjalta. Liikkeet ovat yksinkertaisia ja laajakaarisia, mutta haastavat harjaantuneenkin kuntoilijan.

Wu Qin Xi – "Viisi eläintä"

5 x 2 liikettä

Hauskassa ja tehokkaassa Wu Qin Xi -sarjassa haetaan viiden eri eläimen ydinolemusta.

Wu Qin Xi eli ”Viisi eläintä” on yksi vanhimmista qigong-liikesarjoista. Sarja sisältää nimensä mukaisesti viisi eri liikettä tiikerille, peuralle, karhulle, apinalle ja kurjelle. Liikkeiden tarkoituksena ei ole suoranaisesti jäljitellä näiden eläinten liikkeitä vaan löytää niiden ”henki”, ydinolemus. Wu Qin Xi:n perusliikkeet ovat hauskoja, tehokkaita ja helppoja oppia. Sarjan harjoittelu kehittää lisäksi notkeutta ja tasapainoa.

Daoyin Yangsheng Gong Shi Er Fa

12 liikettä

Professori Zhang Guangden kehittämää Daoyin-liikesarjaa voi harjoitella joko seisaaltaan tai istuen.

Daoyin Yangsheng Gong Shi Er Fa -liikesarjan on kehittänyt professori Zhang Guangde, yksi maailman johtavista qigong opettajista. Sarjan liikkeet ovat yksinkertaisia ja helppoja oppia ja ne sopivat kaikenikäisille. Kuten muissakin qigong-sarjoissa, liikkeet pohjautuvat kiinalaiseen lääketieteeseen ja akupisteiden manipulointiin.

Daoyin-sarja on kokonaisvaltaista liikuntaa, jota voi harjoitella joko seisaaltaan tai istuen. Helsingin Wushun tunneilla opetetaan liikesarjan seisaaltaan tehtävää versiota. Osa liikkeistä edistää lihasten joustavuutta ja nivelten liikkuvuutta, toiset taas aktivoivat sisäelinten toimintaa. Liikesarjan tarkoituksena on rentouttaa sekä parantaa ”energian” liikkumista kehossa.

Taiji Yang Shen Zhang

Keppiliikesarja

Taiji Yang Shen Zhang -sarjassa ohjataan liikkeitä ja sisäistä voimaa kepin avulla.

Taiji Yang Shen Zhang -sarja sisältää alku- ja päätösliikkeiden lisäksi kahdeksan helpohkoa kepin kanssa tehtävää liikettä. Otetta vaihdellaan ja keppiä pyöritetään liikkeiden aikana yleensä niin, että molemmat kädet ovat siinä kiinni. Kepillä ohjataan sarjan liikkeitä ja tehostetaan niiden voimaa sekä hierotaan lihaksia. Kepin tarkoituksena on ohjata qi:tä – sisäistä voimaa.

Keppisarja edistää vartalon liikkuvuutta pehmeillä ja hitailla liikkeillään. Jokaista varsinaista liikettä toistetaan neljä kertaa, kaksi kertaa vartalon kummallekin puolelle. Sarja sopii kaikenikäisille ja kuntoisille sekä kehittää lihaksia ja joustavuutta. Muutamia sarjan liikkeitä tehdään matalassa kyykyssä, mutta näitä liikkeitä voi tarvittaessa keventää tekemällä liikkeet korkeammassa asennossa.

Keppitunneilla tarvitaan normaalien väljien treenivaatteiden lisäksi pyöreä, sileäpintainen ja noin 120cm mittainen keppi, esimerkiksi harjanvarsi. Sopiva kepin pituus riippuu hieman käyttäjästä ja alkeiskurssin aluksi keskustellaankin vielä tarvittavista varusteista.

Treenisalilla on myynnissä Taiji Yang Shen Zhang -keppejä ja hätävarana muutama lainakeppi. Lisätietoja kepeistä voit tiedustella mestari Zhang Fangilta.

Harjoitusajat, hinnasto ja opettajat

Kiinnostaisiko taiji tai wushu kungfu?

Kokeile qigongia alkeiskurssilla!